Nieuws

LOS op bezoek in Malden-Noord

In de kou fietsten LOS stadomland, samen met 4 collega’s van de gemeente Heumen, op 3 maart door Malden-Noord. Tijdens deze dag nodigden bewoners en ondernemers ons uit op hun land om daar vol passie over te vertellen. 

LOS op Bezoek bij Paardenwijs waar naast de stallen een verhaal wordt verteld over paardencoaches

De dag begon met een bezoek aan Paardenwijs. Hier aan de Veldweg merk je bijna niet meer dat je aan de rand van Malden staat. Nathalie en Rob gaven uitleg over de paardentherapie en de verschillende paardenweiden. Tijdens een kleine wandeling over het terrein, achtervolgd door een aantal paarden, kregen wij een goed beeld van dit (paarden)gebied rondom de Veldweg.

LOS op Bezoek bij Gelukkige Groentes waar Jorian een tour geeft van de gronden

Hierna fietsen we dwars door het gebied, langs de graslanden en de Elshof, naar Gelukkige Groentes. Hier vertelde Jorian over hoe zij verschillende ecologische gewassen telen, waarbij bodemverbetering en goede productie centraal staan. In de warme tunnelkas legde hij uit wat zijn bedrijf nodig heeft om verder te ontwikkelen. Bij de Dassenhof aan de Hatertseweg liet kinderboekenschrijver Thijs een andere vorm van ecologische landbouw zien: een voedselbos. Naast de levende wilgenhut vertelde Thijs dat hij sinds 2017 experimenteert met verschillende  plantencombinaties die elkaar versterken én lekker zijn.

LOS op Bezoek bij de levende wilgenhut van voedselbos De Dassenhof

Via het Voedselbos Werelds ging de tocht naar de hoogstamboomgaard in de Elshof. De snoeigroep vertelden ons over het snoeien van de oude hoogstamappel- en perenbomen, het jaarlijkse oogstfeest en het herstel van het hakhoutbos. Met de Vereniging van Nederlands Cultuurlandschap liepen we dieper de bossen van de Elshof in. Bij een grote dassenburcht vertelde Jaap in geuren en kleuren over hoe dassen leven en wat zij nodig hebben om te overleven. 

LOS op Bezoek bij de Elshof met Jaap Dirkmaat waar hij aan het vertellen is over het bos

Rond de middag bezochten we het prachtige Landgoed Grootstal, waar meerdere stadslandbouw-initiatieven samenkomen. Kien van Hövell tot Westerflier vertelde over het landgoed, de belangen van Grootstal, haar visie over het omliggende landschap en hoe het concept landgoed met functiemenging hieraan bijdraagt. Op het terrein van Bodemzicht vertelden Anne en Ricardo passioneel over hun boerderij en hun visie op regeneratie; wat draait om het vergroten van de positieve impact. Daarom verbeteren zij het bodemleven door o.a. schimmels hun werk te laten doen, maar ook door kippen in te zetten als grazend vee (kudde bizons).

LOS op Bezoek bij Bodemzicht waar Anne en Ricardo aan het vertellen zijn over hun manier van landbouw op hun grond

Bodemzicht waar een nieuwe vorm van landbouw wordt toegepast waar schimmels het werk doenGrazende kippenwagens van Bodemzicht die werken als bizons om de bodem te verbeteren

Na een lekkere én gezonde lunch op landgoed Grootstal vertrokken wij, onder een zonnetje nu, langs de N844 naar Landgoed Het Hoog. Hier vertelde bewoner en vrijwilliger Michiel over hoe hij en zijn buurman het bos onderhouden. Daarbij liet hij ook dassensporen zien en de faunapassage onder de N844. Hierna legde hij ons de plannen van Landgoed Het Hoog uit, waaronder een nieuw recreatief, verbindend pad tussen Het Hoog en de Elshof. Hier liepen wij tussen de bomen en knoteiken onder het toeziend oog van een groepje reeën. 

LOS op Bezoek bij de Bosweg waar inwoner Ruud laat zien hoe hij het landschap een betere kwaliteit geeft met beplanting

Bewoner Ruud (eind van de Bosweg) heeft met subsidies van de gemeente bomen en hagen geplant op zijn land. Een aanrader voor anderen! Een deel van zijn land is in gebruik voor paardenrevalidatie in combinatie met dagbesteding voor mensen met een beperking. Als laatste liet hij ons zijn stukje bos zien met prachtig ontwikkelde heide in een oude zandafgraving. Een klein stukje verder stapte bewoner Leo op de fiets om ons alle gevaarlijke punten bij Sportpark Union en de Sportweg te laten zien. Op de parkeerplaats van Union gaf Leo de tip om hier ook de parkeerplaatsen voor de tennisvereniging onder te brengen. 

LOS op Bezoek bij de Sportweg waar Leo de verkeersproblemen uitlegt

De dag sloten wij af in het Lierdal. Dit was een leuk extraatje, omdat LOS zo’n 14 jaar geleden de visie hiervoor heeft ontwikkeld. Op de manege en tijdens de rondwandeling vertelden vrijwilligers Ton en Theo over hoe het landschap door betrokken bewoners en vrijwilligers wordt ontwikkeld en beheerd.  

LOS op Bezoek in Lierdel waar Ton en Theo de hagen en het snelfietspad laten zien

De vele bijzondere plekken, de ontwikkelingen en vooral de gepassioneerde ondernemers, vrijwilligers  en bewoners hebben ons echt geraakt tijdens deze fietstocht. We hebben het gebied, de kwaliteiten, de kansen, maar vooral ook de drijfveer van de mensen erachter, beter leren kennen. Bedankt voor deze leerzame en leuke dag! 
 

|

Blijf op de hoogte!